Surprise

Läste just Celias senaste inlägg och kände att jag vart lite jelly. Men sen kom jag på att om allt med jobben går bra så får jag min första egna häst, och jag kan säga att det duger långa vägar. Duger låter som ett alldeles för negativt ord för det men ni fattar. Får veta tills helgen hur det blir mer jobben och får även veta när min prins kommer till Piteå! känns som att veckan kommer gå sakta.........

Har fått lite bilder från Labans nya ägare också, han verkar ha det jätte bra och det känns bra i hjärtat. Fast jag alltid kommer se honom som min och Emmas finis kille. Var och kollade på hoppträningarna på hällan igår, och hade han inte blivit såld så hade jag hoppat med honom där, och då saknade jag honom ordentligt :-(


Ny hjälm!

Har blivit en ridhjälm rikare idag! En Horse Life Professional, mörkbrun med svart läderskärm. Riktigt skön då man själv kan ställa in storleken genom att vrida på en knapp och dessutom är den ganska snygg! Grymt välbehövligt med en ny hjälm, tackar mina fina föräldrar för den! :-)

/Celia


Uppdatering!

Har både tråkiga och roliga nyheter.
Börjar med den tråkiga. Har inte bloggat så mycket den senaste tiden då jag inte haft så mycket att säga. Laban såldes idag till Ö-kalix. Red han sista gången igår, for ut och skrittade barbacka tillsammans med Amanda & Don. Det var riktigt mysigt och en bra sista ridtur. Men hade gärna haft fler. Min finaste alltså. Kommer sakna honom i sinne men vet att han kommer få det bra, och jag & Emma ska hälsa på honom så ofta vi bara kan. Har inte riktigt förstått det än, men det känns i hjärtat nått så oerhört.


Första gången jag hade Laban själv, ungefär 10 månader sen. Men känns som att jag känt honom så mycket längre, och önskar att det hade blivit så mycket längre. Men fattar varför tjejen köpte honom, han är lätt att bli fast vid, och är glad att Emma kände henne så vi kan ha kontakt med henne och se hur det går.

Nu till den goda nyheten.
På fredag, drar jag tillsammans med Emma & Celia till umeå för att provrida en fuxvalack.
Känns helt underbart att säga det, det är jag som ska provrida. Efter alla dessa år av längtan till en egen häst så sker det!! Dock foder, men det är lika underbart. Håller alla tummar på att jag gillar hästen, och att jag får honom. Men också på att jag får ta Labans gamla stallplats! Berättar mer om hästen då jag provridit osv, men två bilder kan ni få! :-)Allt jag har fått veta om honom hitills låter jätte bra, så nu är det bara att bilda sig en egen uppfattning.
Är riktigt förväntansfull och pirrig, ska bli så himla kul!!! :D

Sötisen.

Polerade upp Sockan idag, hans ben och svans fick sig en schamponering. Pälsglansade honom även så nu skiner han som solen! (Nästan iallafall). Sockan chillade på som vanligt och helt plötsligt så somnade han, haha!


Sokrates föräldrar.Sandakan 1078
Oldenburgare.
E. Sandro Hit
Ue. Donnerhall
Född 2002
Mankhöjd ca 170

Togs ur aveln år 2009 för att fokusera på dressyren, hans hingstighet gjorde honom svårriden och svårhanterad.
 
"Hingstigheten med ett mycket starkt revirtänkande och behov av total kontroll på sin omgivning gör att Sandakan inte mår tillräckligt bra. Detta förstärks ytterligare under avelssäsongen. Hingsten får därmed mycket svårt att fokusera på sin vidare dressyrutbildning"

Om Oldenburgare: Den moderna oldenburgaren har en mankhöjd på 165 – 180 centimeter och är med andra ord en ganska stor, högrest och pampig häst. Den är lämplig både som rid- och körhäst och har goda hoppegenskaper. Den är en stark allroundhäst och klarar stora tunga ryttare och lämpar sig väl för hoppning och fälttävlan. 
Minella
Svenskt Halvblod
Född 1991
Död 2011
Mankhöjd 161 cm.
E. Magini
Ue. Callaghan
Tävlad upp till msv dressyr.

Var en jättesnäll och underbar häst, ville alltid göra sitt bästa och vara alla till lags. Halvbror till Briar. Har fem listade avkommor.

På mammans sida har Sokrates bara svenska hästar medan han på pappans sida bara har hästar som härstammar från Tyskland. Sokrates har i de senaste fyra leden 0.00% fullblod men totalt i hela stamtavlan 56.99%.


Andra hästar man kan hitta i Sokrates stam:Jag vet inte, men antingen var hästarna för 100-200 år sedan oerhört missbildade och konstigt byggda eller så var konstnärerna totalt värdelösa. Hoppas innerligt på det sista alternativet, annars blir jag lite orolig... Sedan undrar jag också vem i hela fridens värld som vill framställa sin häst på samma sätt som på den nedersta bilden? Känns inte som om det är en häst jag skulle vela ha att göra med iallafall...

Och tydligen föreställer dessa två bilder en och samma häst:

Hoppas VERKLIGEN att dom fick pengarna tillbaka för målningen, det är ju inte ens nära att vara likt!! Hahahaha!

Klantig som vanligt...

Vi är inte allt för duktiga med uppdateringen på denna blogg så därför får ni nu ett litet inlägg!

Idag när jag kom till stallet hade jag galopparbete i tankarna. Dessvärre upptäckte jag att Sokrates hade trampat sig precis vid kronranden så han har ett långt, köttigt jack ändå ut på hoven. Inte så pass att de skulle behöva sys eller så, han blödde inte heller utan det såg snarare ut som om det för några dagar sen varit enormt köttigt och blodigt men att det nu börjat gå ihop. Konstigt eftersom han måste ha fått det någon gång under dagen då han inte hade det igår och jag kollar igenom honom varenda dag.

Han var iallafall inte alls varm eller öm så jag sprayade på blåspray och tog ut honom på planen och satte honom i longerlinan för att se hur han rörde sig. Hann inte mer än att ge efter på linan så att han skulle kunna skritta runt mig innan det bar av i full galopp med ena riktiga bakutsparkar och en acceleration värre än en ferrari. Halt var han då inte kunde jag konstatera med en gång och med energi som ett elkraftverk typ. Fullkomligt galen, inte konstigt att hans stackars ben far illa! Tog mig ungefär en halvtimma innan jag fick honom att ens kunna trava utan att tvärgaloppera iväg i varje varv, jisses vad han var pigg. Förstår inte vars denna energi kommer ifrån?

Ska iallafall se imorgon hur såret verkar, det är verkligen tur att han inte är känslig av sig för så ofta som han trampar på sig själv så skulle han ha varit blockhalt för länge sedan och jag aldrig ha kunnat rida. Tackar gudarna för att han är rejält byggt med stora hovar (kanske därför han alltid trampar på dom...) och stadiga ben!

/Celia


Har min turbohäst blivit dressyrhäst?


Finaste killen! Mer bilder kommer senare, tack Annika för fotograferingen!

Sokrates


Fotograf: Elin Öberg


Filmen

Här har ni en liten film på gårdagens (förrgårdagens?) dressyrpass när Sockan var så himla fin. Kanske inte ser så speciellt ut på filmen men med tanke på hur damp han har haft och att jag inte ens fått stopp på hästen är jag så otroligt nöjd. Han har även varit väldigt protesterande när jag fattat galopp, typ sparkat bakut och vägrat gå framåt och nu tar han galoppskänkeln på en gång. Känns verkligen jättebra för då kan jag äntligen slappna av och känna att "han har inte ont någonstans", så som jag har kännt tidigare innan equiterapeuten och tandläkaren hade hunnit komma ut. Åååh han var så otroligt jättefin den här dagen, även om det kanske inte ser vackert ut så antar jag att ni hästmänniskor förstår känslan när allt bara känns underbart.

//Celia
Nytt bett

Sådär, nu är jag utvilad efter en god natts sömn, ett utsläpp av hästar samt några timmar till av sömn. Det jag skulle berätta igår innan jag upptäckte hur mycket klockan var är hur otroligt fin Sokrates var igår. De senaste dagarna har han dragit iväg som en megahet hopphäst framför ett hinder vid varje tillfälle och studsgalopperat när jag hållt in honom, trots att vi bara varit på planen och försökt dressyra. Därför passade jag på att köpa ett nytt bett åt honom igår när jag, Elin och Sophie var på Hööks. Blev att jag köpte ett kimblewick då det är skarpare än det jag har nu (ett tredelat) men ändå inte hör till de skarpare betten utan räknas som ett mellanskarpt. Och det gjorde susen! Han var så otroligt fin, hade ingenting i handen, hade kvar samma bjudning han haft de tidigare dagarna men omvandlade det till att bära upp sig själv och arbeta genom hela kroppen istället för att vara bångstyrig och het. Han gjorde halt direkt från galopp (tidigare har jag ju inte fått stopp på han överhuvudtaget, haha) och galopp från skritt (detta har han haft jättesvårt för i och med att han haft ajaj i ryggen) och var så lyhörd och fin! ♥

Elin har någon film på när jag red så får se om den dyker upp någon gång, annars får ni vänta tills bilderna från igår är redigerade! :-)

/Celia


Finaste hästen!

Idag (fredag) blev det ett dressyrpass med Sokrates. Elin följde med och fotade och jag laddar upp en liten sneak a peak tills Elin som har i uppgift att redigera bilderna har gjort det. Berättar mer imorgon för nu måste jag sova!
/Celia


min favorit kille!

Idag på jobbet red jag minsann, En tjock liten fjording.
Fick lite minnen då min förra ponny var en fjording, hade dock glömt hur starka sådana hästar oftast är.
Med tanke på att min axel bestämde sig för att hoppa urled i fredags så kanske inte det var det bästa. Den mådde riktigt dåligt efter och fortfarande smärtar den värre än ett pungslag. For iallafall till Laban för en liten skrittur som övergick till ett dressyrpass då min fina var så otroligt arbetsam. Gick i stadig form, känslig och inte alls stum i munnen. Han lydde skänkeln bra, men inte lika överdrivet som igår (Så fort jag la på skänkeln så trodde han att han fick dra iväg) utan svarade bara fint på skänkeln osv. Eftersom vi är mer inriktade mot hoppningen så tränar vi inte alls så mkt skänkelvikning osv, så han brukar sträcka ut huvudet som en giraff och snubbla över sina egna ben då jag instruktioner till skänkelvikning. Men idag, Helvete! Han gick kvar i samma stadiga form och länge som på steget i skänkelvikningen och gick riktigt fint. Kändes bra i mamma hjärtat må jag säga. Kanske har han övergått till en liten dressyrkille? 

Red förresten barbacka, och då är han alltid så himla fin då han inte drar iväg eller tjorvar. Han är som så mån om både mig och Emma då, och vill verkligen inte att vi ska ramla av.

I boxen eller stallet eller överhuvudtaget egentligen så är han ingen direkt myskille, utan han knuffas så man jävlat flyger typ. Men idag, idag var han helt pluttig. Direkt jag kom in i boxen så la han mulen vid min mun och var jätte mysig, han stog och halvsov så. Min fina pojk!


Såhär såg jag ut hela tiden på stallet typ, Idag är Laban inte till salu för hur mycket pengar nån än bjuder♥


Håhåjaja!

Idag blev det ett pass på planen för herr Sokrates. I vanliga fall tycker han planen är bland det tråkigaste som finns, han bråkar, är seg och allmänt less. Men ändå sedan vi flyttade till Pitholm tycks han ha en tickande bomb inom sig, han var så pigg och stark att jag trodde jag skulle dö av både trasiga armar och andnöd. Kunde inte ens skritta fram på långa tyglar för att han direkt började galoppera och trava var inte lönt det heller, i varje hörn fattade han galopp och drog iväg som en annan ångvält. Fy i satan så pigg och stark han var, blev galopp en timme i sträck för att jag inte fick stopp på hästjäkuln. Aldrig har mina armar varit så trötta! Att hålla ihop en häst på ca 180 i mankhöjd och 700+ kg i vikt är totalt omöjligt.

För att ens kunna skritta av den pigga dåren var jag tvungen hoppa av och blåhålla i tyglarna så att han inte skulle springa över mig. Det var en pers!!!

Men det är kul att han är pigg iallafall men lite får han gärna lugna ner sig...Agatha och Sockan förra vintern.


Dressyrlektion

Vart ett pass för Jenny idag, som jag tidigare skrev.
Vi körde mest på skrittjobb och red inte sådär jätte länge då det var så kallt ute.
Men övade mest på min sits, och sen på ställningar osv. Gick ändå hyffsat bra, men Laban var så laddad och tyckte att det mesta var mer spännande än vad vi gjorde. Sen började också lampan på ridbanan att släcka sig, tända sig, tända sig halvt osv. Imorgon blir det också att dressyra, dock tror jag att den ritten utspelar sig i ridhuset så man kan rida mer ordentligt. Kanske blir någon film imorgon med, vem vet?


Behöver verkligen nya bilder på mig och Laban, lägger bara in gamla typ!

Längesen

Herregud var så längesen jag skrev att jag inte minns inlogget ens. Men nu är jag inne efter ett flertal försök. Dålig update från min sida Hörni, sorry för det. Jag kan berätta att i fredags var jag och Amanda dom hurtigaste ryttarna i Piteå tror jag, Vi tog på oss plagg efter plagg och klädde på hästarna så mycket som bara gick innan vi gav oss ut på en tur i -35. Dessutom var det skritt och endast lite lite trav så inte alls nått att komma upp i värme på. Laban lyckades bli jätte rädd för en bil som varken jag eller han såg då dumfan i bilen körde utan lysen, och av rädsla hoppade Laban upp i en snödriva och jag som inte alls hängde med fick hålla i mig som tusan, vilket resulterade i att min axel hoppade ur led. Så har varit ganska ridlös sen dess. Men idag är det andra bullar som gäller. Idag blir det ett hårt dressyrpass för Jenny Hortlund, och redan imorgon är nästa som är för Johannna Hägglund. Vi hade tänkt lägga Laban i hårdträning nu då vi har 4 tävlingar framöver, 2 i dressyr och 2 i hoppning. Eftersom att hoppning är Labans grej så är jag väl mer nervös inför dressyren, men det får lov att gå bra då han varit så sjukt fin i dressyren dom senaste månaderna! Nu måste jag bege mig, ska försöka uppdatera efter passet!


Uteritt!

Känns som om det bara är jag som uppdaterar här, vars håller du hus, Elin?! Idag har Sockan fått komma ut i skogen, följde med Joanna och Campari på en liten sväng. Eller liten och liten, faktum är att jag just nu ligger hemma i min säng och darrar i hela kroppen av utmattning, vi körde galoppintervaller och tempoväxlingar och jag är helt slut. Det är absolut inte för att Sockan var pigg och stark och jag är extremt otränad, det beror helt och hållet på att jag red i dressyrsadel och hade för långa läder...

Sockan var iallafall nöjd (och fortfarande pigg) efteråt, han hade ju fått följa med sin partner in crime (Campari) ut på bus och galoppera behövde han verkligen så mycket överskottsenergi som han har. Det gick iallafall jättebra, han hade inga olater för sig alls utan var riktigt skötsam och ärtig. Fina killen!

/CeliaJag och Sockertoppen förra vintern/våren.


Första ridturen avklarad!

Idag har Sokrates fått sig sitt första ridpass sedan han blev Pitholmsbo. Ridturen krävde dock ett longeringspass innan samt en hagvistelse (och för första gången höll han sig inne i hagen!) men sedan var det ingen återvändo! Pigg som få var han, drog iväg i galopp lite här och var och gnäggade och viftade på huvvudet men där emellanåt var han faktiskt riktigt fin, hans pigghet gav honom ett jäkla schwung i steget och han pampade upp sig rejält! Imorgon hoppas jag dock på att han är lite lugnare, han får gärna vara framåt och behålla utstrålningen från idag men han behöver ju inte ha damp, haha...

Han höll sig förresten inne i hagen efter jag hade ridit också men innan det lyckades han få Campari att stegra och nästan knäcka staketet till sin hage. Att det ska vara så svårt för dagens unghästar att bete sig! Haha :-)Jag och Sokrates förra vintern.


Tossig toker.

Det är nu allt livat i holken i Sockans nya stall! Han och Chessi lever rövare och rymmer, manglar staketet till hagen, far till de andra hästarna och jagar upp dom och gud vet vad. Detta och den extrema kylan har gjort så att de har fått stå inne nu i två dagar (förutom den korta stunden de var ute idag då Sokrates hann gå igenom staketet) och det har lett till en sådan extrem överenergi hos min häst att han håller på att krypa ur skinnet. Idag när jag longerade honom var han fullkomligt galen, hann inte ens länga på linan och låta honom skritta fram så bar det iväg i full galopp. Han drog världens rodeorunda, hoppade, sparkade, halkade, bockade, viftade på frambenen, drog slidestops, kastade sig, burnade och blev aldrig heller trött!

Tror han galopperade konstant i över en timma, han gick knappt att trava av för att han var så dampig. Han spärrade upp näsborrarna och frustade och blåste och var på tårna hela tiden, inte ens när vi gick tillbaka till stallet kunde han ta det lugnt utan det var svansen rätt ut och världens luftigaste trav som gällde.

Imorgon hoppas jag han är lite lugnare, ska ta ut honom i hagen när jag kommer dit (det ska tydligen ligga kring 27 minus imorgon med) och se så att han håller sig där han ska vara och sedan ska han longeras och ridas igenom ordentligt för det här håller ju inte!


Hemskt uppvaknande!

Vaknade imorse av att Li som äger stallet ringde i panik. Våra hästar hade rymt och hon hade ingen aning om vart de var, bara att de senast hade blivit sedda vid havsbadsvägen. Alla världens hemska tankar hann fara igenom mitt huvud, Sockan och Chessi springandes efter havsbadsvägen där det kör lastbilar och gud vet vad i alldeles för höga hastigheter. Så jag kastade mig i kläderna och in i bilen också for vi i panik iväg på hästjakt. Tack och lov ringde Li precis när vi passerat stallet och sa att de hade fått tag i Sockan som kom springandes efter tågrälsen. Så då kunde vi få fast Chessi också. Ååh, lättnaden!!!

Så vi gick tillbaka med dom extremt uppstressade hästarna till stallet och ställde in dom i boxarna, gav dom lite hö och tog av dom täckena. Sockan var alldeles vit av skum under täcket, herrejesus vad han var svettig. Så fick spola av honom och klä på honom ett nytt täcke så nu står dom båda inne och äter och varvar ner.

Skräcken som hann uppstå alltså, fy så hemskt. Så otroligt skönt att allt gick så bra, två panikslagna hästar springandes efter en trafikerad storväg i trettio graders kyla... Sockan som dessutom är klippt och Chessi som är otroligt underviktig och svag, fy så illa det hade kunnat sluta!

Är iallafall hemma hos Sophie nu och äter men snart ska vi tillbaka till stallet igen och checka läget.


Veterinärsbesök.

Detta är vad vi sysslat med hela dagen lång. Veterinären har varit i stallet och raspat tänder samt vaccinerat så för tillfället har vi två rätt så drogade hästar. Duktiga har dom iallafall varit och bra har det gått. Har även tagit blodprov på Chessi så vi kanske får svar på varför hon gått ner så mycket i vikt och muskelmassa.RSS 2.0